Skip links

100

Vina Fedora odražajo naš terrior, odnos do okolja, našo strast do ustvarjanja, spoštovanje značilnosti vsakega letnika. Ne ustrašimo se drugačnosti, saj nas le ta dela žive in zanimive. Če bi bila vsa vina enaka, kaj pa bi ostalo nam, raziskovalcem?

Hiša avtohtonih vin

Avtohtone in lokalne sorte: Po sledeh zelèna

Takole pravi vinski novinar Vanja Alič o Zelènu:

»V vasi Dolanci, od koder je tudi baron Andrej Čehovin (cesar Franc Jožef mu je poleg baronskega naziva za vojne zasluge podelil tudi najvišje vojaško odlikovanje ‒ viteški križ vojaškega reda Marije Terezije), smo obiskali enega najstarejših pridelovalcev zelèna, 77-letnega Kazimirja Kobala.    

V sodobni vinski kleti Fedora, ki sta jo s sinom Valterjem uredila pred dvema letoma, natoči aktualen letnik zelèna, da beseda o njem lažje steče. A še preden ponudi kozarec, poudari, da se sorti ne reče zèlen, kot marsikdo napak naglašuje, ampak zelèn. Hkrati opozori še na eno zmoto, ki je razširjena med površnimi ljubitelji vinske kapljice: »Zelèn ni dobil imena po barvi vina, saj je njegova prava barva od slamnato do zlatorumena, temveč po značilni svetlo zeleni barvi listja in mladic.«

Preberite več

Pridruži se razpravi