Skip links

100

Vina Fedora odražajo naš terrior, odnos do okolja, našo strast do ustvarjanja, spoštovanje značilnosti vsakega letnika. Ne ustrašimo se drugačnosti, saj nas le ta dela žive in zanimive. Če bi bila vsa vina enaka, kaj pa bi ostalo nam, raziskovalcem?

Hiša avtohtonih vin

Kako je Jakob Jaša Kenda doživel našo Pinelo

Kdaj je že kakšno vino dobilo tak prečudovit opis? Preberite kaj pravi o naši Pineli prevajalec, phodnik, pisatelj Jakob Jaša Kenda:

»Kot obljubljeno: na rdeči preprogi Pinela 16, pridobljena iz Vinoteka Štorija, sicer dosežek družine, ki ji predseduje ljuba Mojca Tiršek.  Zapis nesojenega someljeja sledi:

Barva: se lepo odziva na svetlobo: od blago medeno rumene gre do bledo zlate, da je po robu skoraj prosojno modra, a je temu navkljub vedno čvrsto homogena; to je barva pramenov ljubezni, ko je bila ta še mlada.

Vonj: po poletnem cvetju nižinskih, a sušnih pašnikov, prek katerega veter prinaša nekoliko oster vonj pozno obranih breskev in marelic, namenjenih stiskanju v sok; to je vonj intimnega poletnega izleta na podeželju juga.

Okus: najprej zdrsne prek sredine jezika kakor mehka koža zrelega sadeža, potem se začenja draž ob robu jezika in še posebej na konici: kisline so igrive, muzirajoče iskrive, intelektualno zbadljive, kajti njihov učinek ne poide prav kmalu. A ves čas se pod nebom in v nosni votlini zadržujejo tehtne arome in alkoholi.

En požirek gre zato gladko v drugega, kakor beseda da besedo, premišljeno, igrivo, kakor korak tistega davnega dne poznega poletja, muzajoč se, da prvič igrivo zanese pogovor k ideji poroke. Ah, tisti dan, tisti davni, od bledečega sonca presvetljeni dan.”

Pridruži se razpravi