Skip links

100

Vina Fedora odražajo naš terrior, odnos do okolja, našo strast do ustvarjanja, spoštovanje značilnosti vsakega letnika. Ne ustrašimo se drugačnosti, saj nas le ta dela žive in zanimive. Če bi bila vsa vina enaka, kaj pa bi ostalo nam, raziskovalcem?

Hiša avtohtonih vin

01 Vztrajamo

DRUŽINA

Družina Kobal je prve trte na pobočjih nad vasjo Dolanci nasadila že leta 1880. Posebno velik vinogradnik je bil »pranono«, kot pravimo Primorci pradedku, ki je pridelal 30.000 litrov vipavca, ki so ga furmani večinoma zvozili v Trst in Ljubljano. Takrat zasajene trte so bile povečini rebula, malvazija, laški rizling, zelen, pinela, dišečka, volovnik, glera in pikolit. Pri obdelovanju vinogradov so si pomagali s konji, ki smo jih imeli pri hiši do leta 1983. Na kmetiji je do druge svetovne vojne delovala tudi osmica.

1

Po drugi svetovni vojni je bila zaradi nacionalizacije ukinjena individualna prodaja in smo bili primorani grozdje voziti v zadružno klet. Od leta 1975 je kmetijo vzdrževal predvsem oče Kazimir, ki je ohranjal nekatere najboljše lege, dokupoval parcele ter ostajal pomemben član zadružne vinske kleti. Leta 2014 sva se z ženo Mojco odločila, da se vrneva na kmetijo in se posvetiva vinogradništvu. Kmetija je izstopila iz zadružne zveze in pričela se je lastna pridelava vina. Rodila se je vinska klet Fedora in že s prvo polnitvijo pinela 2016 smo posegli po mednarodnem priznanju. Trenutno obdelujemo 30.000 trt; nekatere so v polni zrelosti, druge so še mlade in bodo svoje prvo grozdje ponudile v naslednjih letih.

02 Ohranjamo

STO LET STARIH LEG

Veliko časa in energije usmerjamo v ohranitev in obnovitev starih vinogradniških leg, ki so bile v zadnjih 50 letih zapostavljene zaradi iskanja cenejših in delovno manj intenzivnih leg. Verjamemo, da je za izjemna vina potreben izjemen trud in da pri vinu ni bližnjic.

5

AVTOHTONE IN STARE SORTE

Pinela, zelen, vitovska grganja, ošip, čedajc, pokalca, rebula, refošk, pikolit. Zavezali smo se k ohranjanju starih primorskih sort, ki na naših tleh uspevajo že stoletja. Vzgajamo cepiče in jih sadimo na lege, ki so primerne za posamezne trte. Zelen, pinela in refošk so že v steklenicah, ostale pričakujte v kratkem.

vinogradi nad Dolanci

TISOČ LET ZGODOVINE

Vinogradniške lege zgornje Braniške doline, ki na stiku Vipavskih brd in Krasa, so polne opoke oziroma soudana in že od rimskih časov veljajo kot izjemne. V usedlinah oceanskega fliša najdemo v zaplatah opoke odtise morskih fosilov, kar daje našim vinom izrazito mineralno noto.

7

TERASASTE LEGE

Več kot sto teras, obrnjenih proti jugu in jugovzhodu, ki se nahajajo na nadmorski višini med 200 in 350 metri, konstanten veter in izjemna kombinacija opoke, gline in apnenca predstavljajo idealne pogoje za brezkompromisna vina.

9
4

NATURA 2000

Naše vinorodno okolje ščiti program za zaščito okolja Evropske unije Natura 2000. Kar nekateri vidijo kot oviro v razvoju, vidimo mi kot prednost. Program zahteva naravi prijazno kmetovanje in zagotavlja, da ne more nihče uničiti okolja na način, ki bi onemogočil trajnostni sonaravni razvoj.

03 Verjamemo

14
15

FILOZOFIJA

Življenjske sokove, ki prehajajo skozi trto in grozd, želimo s čim manj intervencije popeljati iz vinograda v kozarec. Naša vina so odsev zemlje in častitljive vinogradniške tradicije Vipavske doline. Pri delu v kleti sledimo načelu minimalnih posegov v vino.

TERROIR
Vina Fedora so odraz našega unikatnega mikro okolja, saj združujejo sadnost in mineralnost. Temperature so nekoliko nižje kot v Vipavski dolini, južne in vzhodne lege zagotavljajo obilo sonca, trk kraške in vipavske burje pa vzpostavlja nenehen pretok zraka in deluje kot naravni ventilator. Rezultat specifičnih naravnih danosti je velika temperaturna razlika med dnevnimi in nočnimi temperaturami, ki so predpogoj za sadnost vin. Vse naše trte rastejo iz laporja (opoke), kar daje vinom Fedora posebej poudarjeno mineralno noto.

12

BIODINAMIKA

V skladu z načeli biodinamike pri našem delu v vinogradu in kleti upoštevamo lunine mene in njen vpliv na življenjske tokove. Za gnojenje uporabljamo kompost in mikroorganizme, ki bogatijo povrhnjico zemlje in ustvarjajo uravnoteženo okolje za vse organizme.

16

EKOLOŠKO KMETOVANJE

Verjamemo v kmetovanje s čim manj posegi v naravo (smo v postopku pridobitve ekološkega certifikata). Zemljo zalagamo z mikroorganizmi, ki jih poznamo v biodinamiki. Namesto škropiv uporabljamo vabe za zaščito pred škodljivci. Za zatiranje plevela pa namesto pesticidov uporabljamo orodje in roke. Naše vinograde smo prevzeli od prednikov in jih ohranjamo za naše potomce.

04 Občutimo

21

DELO V KLETI

Zavzemamo se za čim manj intervencij v kleti. Naša vina začnejo fermentacijo na lastnih kvasovkah; bistrenje poteka na naraven način z usedanjem droži. Žveplo dodamo v minimalnih količinah šele pred stekleničenjem. Po tradicionalni vipavski metodi maceriramo tudi bela vina od 12 ur do 21 dni, odvisno od sorte in letnika. Droži puščamo v vinu do enega leta in jih redno dvigamo, zato so naša vina polna mikro življenja in obstojna tudi brez velikih količin žvepla.

VIPAVSKA BRDA – NA STIKU KRASA IN VIPAVSKE DOLINE

Naši vinogradi se dvigajo nad vasjo Dolanci v Braniški dolini, na meji med Krasom in Vipavsko dolino v območju Vipavskih brd. Spadamo v vinorodni okoliš Vipavska dolina. Do druge svetovne vojne smo administrativne zadeve urejali v Vipavi in Ajdovščini, po letu 1956 pa smo bili administrativno umeščeni pod Kras. Iz naših vinogradov se odpirajo pogledi na Nanos, Štanjel in Čaven, ki so prepleteni s čudovitimi kolesarskimi in peš potmi. 20 km smo oddaljeni od Trsta, naše trte pa rastejo na zadnjih gričih, ki se dvigajo med Furlansko nižino in Nanosom.

25

DELO V VINOGRADU

V vinogradih preživimo letno več kot 5.300 delovnih ur. Ogromno dela poteka ročno; kmetijsko mehanizacijo uporabljamo zgolj, ko je nujno potrebna. Vsa opravila na trtah (mandanje, redčenje listne mase, vršičkanje, obiranje) potekajo ročno. Vinograde zatravljamo. Ob robu vinogradov smo uredili majhne ribnike – zbiralnike vode, ki zagotavljajo življenje množici prebivalcev naših vinogradov.

SODELOVANJE Z UMETNIKI

Pri ustvarjanju svoje vizualne podobe sodelujemo z različnimi umetniki. Slikarka Tina Dobrajc je za nas ustvarila serijo treh slik Rdeči klobuk, ki se navezujejo na Fedoro. Čudovite ilustracije za naše vinske etikete ustvarja Hana Stupica. Ilustracija za našega posebneža, peneči Pet-Nat, prihaja izpod čopiča Matije Kocbeka.

UMETNOST

Umetnost je del našega vsakdana. Z njo se hranimo in z njo živimo. Mojca je študirala primerjalno književnost in preden se je v celoti posvetila Fedori, je delala v knjigotrštvu in založništvu. Svojo ljubezen in predanost vinu izraža tudi skozi sommelierstvo. Mojca je sommelierka II. stopnje, pri čemer se še ni povsem ustavila. Valter je zavezan Fedori, projektno pa še vedno na področju filma, glasbe, mode in gledališča kot kostumograf sodeluje z vidnejšimi slovenskimi in svetovnimi ustvarjalci.

www.valterkobal.com
www.morro.si

05 Uživamo

PRIJATELJI

Vina Fedora so namenjena uživanju – druženju z družino, prijatelji, ob hrani ali kar tako. Odprite dobro knjigo in si zavrtite najljubšo glasbo. Poglejte, katero glasbo smo vam pripravili mi kot idealno spremljavo k našim vinom.

VINSKI KLUB

Ljubitelje naših vin združujemo v vinski klub Fedora. Redno vas bomo obveščali o dogodkih, ki jih pripravljamo, degustacijah, večerjah, posebnih polnitvah, klubskih trgatvah …Vse o vinskem klubu preberite v pravilih vinskega kluba Fedora, ki so objavljena na spletni strani.

30

DEGUSTACIJE

Trenutno so degustacije vin Fedora možne ob predhodni najavi in potekajo v naši vinski kleti v Dolancih. Tako v Dolancih kot v Ljubljani sta v pripravi nova degustacijska prostora, o čemer vas bomo sproti obveščali.

32